fbpx
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Uitvaart
 • /
 • Wat kost een crematie gemiddeld in Nederland? Alle kosten op een rijtje!

Benieuwd naar de gemiddelde kosten voor een crematie? Een gemiddelde crematie kost in Nederland al gauw tussen de €6.000 en €10.500. In dit artikel bespreken we hoe de crematie kosten 2023 tot stand komen en geven we je tips hoe te besparen!


Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk tot 40%!

Benieuwd naar de prijzen van een uitvaart? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van specialisten in jouw regio. 

Wat kost een crematie?

Een crematie in Nederland kost gemiddeld tussen de €6.000 en €10.500. Crematies kunnen op maat uitgebreid worden. Hoe uitgebreider de crematie, hoe hoger de kosten uit zullen vallen. De goedkoopste crematies worden al aangeboden vanaf €3.000, deze crematies zijn kleinschalig waardoor de kosten laag kunnen blijven. 


De kosten voor een crematie zijn opgebouwd uit basiskosten en extra kosten. De basiskosten zijn de vaste kosten van een crematie, deze betaalt iedereen. Daarnaast kan een crematie naar persoonlijke voorkeuren uitgebreid worden, denk aan: uitgebreide catering, een luxe kist of een groter aantal gasten. De kosten voor persoonlijke voorkeuren vallen onder extra kosten.


Gemiddelde kosten crematie 2023

De prijzen van een crematie zijn opgebouwd uit een twee onderdelen, namelijk: de basiskosten en extra kosten. Onderstaand lichten we beide onderdelen aan je toe.

Basis kosten

Onder de basiskosten van een crematie vallen alle vaste kosten. De vaste kosten van voor crematie bedragen gemiddeld €3.000. Onder de basiskosten vallen kosten voor de laatste verzorging, het opbaren, het rouwvervoer van de overledene en de crematie zelf. 

Extra kosten

De extra kosten bepalen de uiteindelijke kostprijs van een crematie. Deze kosten worden bepaald door de persoonlijke wens om een crematie eventueel uit te breiden. Zo kan je kiezen voor luxe catering tijdens de uitvaart of meer betalen voor een duurdere kist of urn. Ook de dag van de crematie bepaalt eventuele extra kosten, een crematie kost in het weekend namelijk meer dan op een doordeweekse dag. Hoe meer persoonlijke wensen voor de crematie, hoe hoger deze kosten uit zullen vallen. 

Wel of geen crematie verzekering?

Een crematie kan hoge kosten met zich mee brengen. Om deze reden laten de meeste mensen zich al op jonge leeftijd verzekeren voor hun crematie. Zo bouw je langzaam aan een bedrag op die over het algemeen jouw volledige crematie kosten kunnen dekken. Met een crematieverzekering ben je er zeker van dat jouw nabestaanden niet voor deze kosten komen te staan!


Zijn de crematie kosten aftrekbaar?

Crematie kosten zijn aftrekbaar van de aangifte erfbelasting. Zodra je een erfenis ontvangt, dien je hiervan afhankelijk van jouw positie tot de overledene tussen de 10% en 40% hiervan af te staan aan de Belastingdienst. Kosten die in direct verband staan met het overlijden van een persoon mogen van de erfbelasting afgetrokken worden. Zo betaal je minder belasting over jouw erfenis!

 Kosten aftrekbaar van erfbelasting: 

 • Kosten voor kleding voor de overledene
 • Kosten voor verzorging van de overledene
 • Kosten voor rouwadvertenties
 • Kosten voor bloemen
 • Kosten voor condoleanceregister
 • Kosten voor rouw- en bedankkaarten + verzendkosten
 • Kosten voor urn of kist
 • Kosten voor koffietafel
 • Huurkosten van een aula
 • Kosten voor herdenkings- of kerkdienst

 Kosten niet aftrekbaar van erfbelasting: 

 • Kosten voor het afhandelen van de erfenis
 • Kosten voor verklaring van erfrecht en notariskosten
 • Kosten voor het opruimen van de inboedel

Besparen op de crematie kosten?

De kosten voor een crematie kunnen hoog oplopen. Wil je besparen op crematie kosten 2023? Dat kan, BespaarGelijk.nl werkt samen met verschillende uitvaartbedrijven. Vul ons formulier in en ontvang vrijblijvend een aantal offertes van uitvaartbedrijven bij jou uit de buurt! 

Op deze manier vergelijk je gemakkelijk het aanbod en weet je zeker dat je de juiste prijs crematie betaalt! Ook kunnen deze bedrijven je adviseren over hoe je de kosten, mocht dat gewenst zijn, zo laag mogelijk kunt houden. Aanvragen via BespaarGelijk.nl zijn volledig vrijblijvend, je beslist zelf wel of niet verder contact op te nemen met een gewenste aanbieder.


FAQ

Hoeveel kost een crematie gemiddeld?

Een crematie kost gemiddeld tussen de €6.000 en €10.500. Hoe uitgebreider de crematie, hoe hoger de crematie kosten uit zullen vallen. 

Wat kost een crematie zonder dienst?

Een crematie zonder dienst kost gemiddeld €1.500. Je hebt dan alleen te maken met de technische kosten van een crematie.
Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>