fbpx

Graszoden leggen – Gemiddelde kosten overzicht

Geschreven door: Anouk

De graszoden leggen: het is de ideale manier om snel een verzorgd en mooi gazon te hebben. In dit artikel gaan wij je vertellen over de kosten van graszoden leggen. Daarnaast gaan we ook in op de gemiddelde kosten voor het vervangen, of je deze zelf kan aanleggen én wij geven je ook een belangrijke tip om te besparen op de grasmatten leggen.


Wil jij meer weten over de kosten van graszoden laten aanleggen? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.

Wat kost graszoden leggen?

De belangrijkste vraag die wij in dit artikel waarschijnlijk gaan bespreken is hoeveel het kost om een grasmat/graszoden te leggen. Gemiddeld kost graszoden leggen tussen de 500 en 1800 euro. Dit bedrag loopt erg uiteen omdat je onder andere verschillende soorten graszoden hebt en ieder bedrijf ook weer een andere prijs vraagt. 


Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk!

Benieuwd naar de kosten van graszoden laten leggen in jouw situatie? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van keuken specialisten in jouw regio. 

Gemiddelde kosten gazon vervangen 

Zoals we net al kort hebben aangegeven zijn de kosten voor je gazon vervangen met graszoden niet vast te pinnen op één getal. Wij geven de prijs in gemiddelden omdat deze nou eenmaal afhankelijk is van verschillende factoren. Om jou hier een helder en duidelijk beeld bij te geven hebben wij hieronder de verschillende kostenposten bij een grasmat aanleggen op een rijtje gezet.

Arbeidskosten

De prijs van graszoden leggen is onder andere afhankelijk van de arbeidskosten. Net zoals jij en ik moet de legger van de graszoden ook betaald worden. En hierdoor betaal jij indirect een deel van het loon van de specialist. Arbeidskosten zijn namelijk letterlijk de kosten voor de arbeid. Dit bedrag kan natuurlijk verschillen per bedrijf en is dus overal anders. Er wordt hierbij ook gekeken naar de grootte van de klus en hoe lang de specialist ermee bezig is.

Materiaalkosten

Naast de kosten voor arbeid bestaat er ook nog zoiets als materiaalkosten. Dit is natuurlijk niet altijd van toepassing, maar in sommige gevallen moeten er nog extra handelingen plaatsvinden voor het leggen waarvoor bepaald materiaal nodig is. En je betaalt natuurlijk ook voor de graszoden, wat het hoofdmateriaal is bij het leggen. Hierbij maakt het niet uit of dit nou vervangen is of voor het eerst aanleggen.

Voorrijkosten

En als laatste heb je nog de voorrijkosten. Eigenlijk rekent vrijwel iedere specialist deze voorrijkosten. Sommige klusjes zijn namelijk in een paar uur al geklaard. Hierdoor kunnen de reiskosten niet altijd worden terugverdiend. Om hier moeilijkheden mee te voorkomen worden de voorrijkosten standaard berekend. In sommige gevallen gaat het dan om een vast bedrag, en bij andere bedrijven wordt dit berekend per kilometer.


Wanneer kan ik graszoden leggen?

Een goede vraag is uiteraard wanneer je het beste de graszoden kan leggen. Want kan dit eigenlijk altijd? En is jouw gazon hier eigenlijk wel geschikt voor? Wij willen je hier graag wat meer duidelijkheid in geven. 

De twijfel komt het vaakste voor in het najaar, wanneer het weer minder goed is en het kouder wordt. In sommige gevallen schrikt dit mensen zelfs af om de graszoden te leggen. Ook al is deze redenering veel voorkomend, het is alles behalve waar. Het maakt namelijk echt niet uit wanneer jij graszoden wil leggen.

In principe kunnen graszoden namelijk altijd gelegd worden, het hele jaar door. Dat is pas goed nieuws! Uiteraard zijn er wel een paar uitzonderingen. Wanneer er vorst in de bodem zit bijvoorbeeld. Dan kan dit niet gelegd worden. En ook bij sneeuw is dit niet mogelijk. 

Maar het najaar zoals we dat vandaag kennen is heel anders dan 30 jaar geleden. Zo heel erg koud is het namelijk relatief gezien niet. Daardoor kan je prima in de herfst graszoden leggen, zolang het maar niet gevroren heeft. Op die manier kan jij zelfs wanneer het kouder wordt genieten van een gazon dat er uitziet als nieuw.

Zelf grasmatten aanleggen of laten doen?

Wij zijn nu ingegaan op de gemiddelde prijs van het aanleggen van grasmatten en hoe deze prijs tot stand is gekomen. Misschien vind je dit wat aan de dure kant en wil je de graszoden graag zelf aanleggen. Wanneer je dit nog nooit hebt gedaan moeten wij je dit helaas sterk afraden. 

Voor het beste resultaat kan je dit namelijk beter laten uitvoeren door een specialist die er echt verstand van heeft. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat je hier al wel wat ervaring mee hebt of dat je het toch echt graag zelf wil doen. 

En voor die mensen hebben wij een stappenplan omschreven. Op die manier wordt het leggen van de graszoden een appeltje eitje en hoef je ook niet bang te zijn voor fouten. Lees meer over dit stappenplan hieronder!

Stap 1: Bepaal waar het gazon moet komen

Maak lijnen waar het gazon moet komen te liggen. Dit kan je doen door een paar paaltjes in de grond te slaan. Span hier vervolgens een touwtje tussen om zo het gebied te markeren dat je wil gebruiken.

Stap 2: Bereken de hoeveelheid graszoden

Je kan het aantal graszoden dat je nodig hebt makkelijk berekenen. Meet eerst de oppervlakte op (lengte x breedte). Graszoden zijn rollen, en zijn uitgerold 2,5 meter lang en 40 cm breed. Dat betekent dus dat één rol gelijk staat aan één vierkante meter.

Stap 3: Spit de grond 10 tot 15 cm diep en verwijder eventuele stenen

Laat hierna de grond met rust voor een paar week, en schoffel alleen onkruid.

Stap 4: Hark voordat je gaat leggen de bovenlaag van de grond 1 of 2 centimeter los

Wanneer je dit hebt gedaan is het tijd om compost te gaan mensen met potgrond voor de bovenlaag. Maak dit vervolgens egaal door het aan te stampen, of gebruik een plank.

Stap 5: Maak de grond nat en begin met leggen

Zorg dat de ondergrond erg nat is. Rol de zoden vervolgens zo dicht mogelijk tegen elkaar uit. Hierbij wordt het resultaat het mooiste wanneer je de zoden in half-steensverband legt.

Stap 6: Stamp de zoden goed aan of rol ze vast met een roller

Zo krijgt de ondergrond goed contact met de aarde. Steek de kantjes daarna af met een kantafsteker.

Stap 7: Sproei dagelijks voor twee weken lang

Na het aanleggen is het belangrijk dat je dagelijks sproeit. Na ongeveer twee week is het gras vastgegroeid aan de zoden en is er minder water nodig. Zorg ook dat je het gazon regelmatig bemest, en in ieder geval binnen een maand na het leggen.

Wil jij meer weten over de kosten van graszoden laten aanleggen? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.


Besparen op de kosten van graszoden leggen

Graszoden zijn van zichzelf al niet erg goedkoop. Wanneer je dit laat leggen door een specialist kan dit je best wat geld kosten. Gelukkig kan je bij BespaarGelijk heel eenvoudig besparen op het leggen van graszoden. Wij werken namelijk samen met hoveniers door heel Nederland!

Laat je gegevens en wensen achter op het daarvoor bestemde formulier en je ontvangt tot maximaal 4 op maat gemaakte offertes. Dit is natuurlijk volledig vrijblijvend, en je bent niet verplicht om ergens op in te gaan.


Veel gevraagd

Hoe lang moet je sproeien na het leggen van graszoden?

Na het leggen van de graszoden is het belangrijk dagelijks (of twee keer daags) te sproeien gedurende twee weken.

Wanneer kan je het gras maaien na het leggen van graszoden?

Dit kan wanneer het gras een lengte heeft van 4 centimeter. En vergis je daarin niet, dat kan al binnen een week het geval zijn.

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>