fbpx

Houten deuren – Gemiddelde kosten overzicht

Geschreven door: Anouk

Wil jij houten deuren? Goed nieuws: je bent bij ons op de juiste plek. In dit artikel vertellen wij je alles wat je wil en moet weten over houten deuren. We gaan in op de kosten van houten deur, hoe deze zijn opgebouwd, welke verf je nodig hebt en hoe je zelf een hardhouten deur kan plaatsen.

En tevens geven we je ook nog een belangrijke tip om te besparen op de houten deuren kosten. Benieuwd? Laat je vooral inspireren door dit artikel!


Wil jij meer weten over de kosten? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.

Wat kosten houten deuren?

Laten we beginnen bij misschien wel het belangrijkste: de gemiddelde kosten voor een hardhouten deur ligt tussen de 1200 en 4000 euro. Hoeveel dit exact is heeft onder andere te maken met de soort houten deur die je wil hebben ( schuifdeuren, voordeuren, tuindeuren etc.).


Om jou een specifieker beeld te geven bij het kostenplaatje hebben wij hieronder een tabel neergezet. In deze tabel staan de gemiddelde kosten per soort houten deur lekker overzichtelijk op een rijtje. Handig, en dan hoef je dit ook niet meer zelf uit te zoeken.

Soort houten deur

Gemiddelde prijs

Houten achterdeur

1200 - 2300 euro

Houten voordeur

1200 - 2500 euro

Houten tuindeuren

1300 - 2400 euro

Houten harmonicadeur

2100 - 3700 euro

Houten schuifpui

1300 - 2400 euro

Houten 4 seizoenen pui

2400 - 4000 euro

* Let wel: deze prijzen zijn exclusief het plaatsen en dus gemiddelden


Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk tot 40%!

Benieuwd naar de kosten van een deuren specialist? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van specialisten in jouw regio. 

Gemiddelde kosten houten buitendeur

Wij hebben je nu al wat verteld over de gemiddelde kosten van een houten buitendeur plaatsen. Maar misschien ben je ook wel benieuwd naar hoe deze kosten zijn opgebouwd. Je wil immers weten waar je geld precies heen gaat, toch?

Ook dat gaan wij aan je uitleggen. Hieronder staan de verschillende kostenposten op een rijtje die om de hoek komen kijken bij hardhouten deuren plaatsen. Zo weet jij precies waar je je geld aan uitgeeft.

Arbeidskosten

Allereerst heb je te maken met de arbeidskosten. Letterlijk vertaald zijn dit de kosten voor arbeid. Een specialist die een houten deur of houten deuren komt plaatsen is hier gemiddeld tussen de één a drie uur mee bezig. Gemiddeld wordt hier tussen de 22 en 35 euro voor gerekend, afhankelijk van hoe complex dit is.


Jij betaalt ook mee aan de arbeidskosten omdat de baas (helaas) het geld niet zomaar ergens vandaan kan halen. Daarom betaal je dus ook mee aan de arbeidskosten van de monteur. 

Materiaalkosten

Ook de materiaalkosten zijn een kostenpost om rekening mee te houden. Deze kosten zijn niet altijd van toepassing maar bij het geval van de houten deuren wel. Jij betaalt namelijk zelf voor de deur, ongeacht of dit inclusief of exclusief plaatsing is. Houten deuren heb je in verschillende soorten en materialen.


De ene houtsoort is hierin weer duurder dan de ander waardoor je dan ook meer geld kwijt bent aan de materiaalkosten. Onze vakmannen hebben altijd de benodigde spullen mee, daar hoef jij je dus verder niet zorgen om te maken.


Wil jij meer weten over de kosten? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.

Welke verf moet je gebruiken voor een houten deur?

Vrijwel iedereen die een houten deur heeft wil deze ook verven. Zo wil je dit bijvoorbeeld afstemmen met de kozijnen in het huis. Dat is ook begrijpelijk, dat zorgt immers voor een stukje eenheid waardoor je huis er nét wat mooier uit komt te zien. 

Maar ja, wat voor verf moet je daar dan eigenlijk voor gebruiken? Omdat wij hier aardig wat vragen over kregen wilden wij hier even wat extra aandacht aan besteden. Wij behandelen in dit artikel twee verfsoorten die goed geschikt zijn voor het verven van je houten deur: alkyd- en acrylverf.

Bij beide verfsoorten kan je kiezen voor een zijdeglans (matte tint) of hoogglans (glanzende tint). Hieronder zullen wij de twee soorten nog even wat uitgebreider uitleggen.

Acrylverf:

Acrylverf is een watergedragen verf die zeer goed geschikt is voor het verven van de binnendeuren. Een groot voordeel aan deze verf is dat het geen sterke geur afgeeft en ook vrij snel opdroogt. Je hebt in sommige gevallen wel een tweede laag verf nodig omdat de dekking net iets minder goed is dan als bij alkydverf. Je hebt keuze uit zijdeglans en hoogglans en heel erg veel verschillende kleuren. 

Alkydverf:

Naast acrylverf is alkydverf ook zeer geschikt voor het verven van houten deuren. Deze verf is gemaakt op basis van terpentine en erg geschikt voor het verven van houten buitendeuren. De verf geeft namelijk een iets betere dekking waardoor je ook een gladder eindresultaat krijgt.

Verder heb je in de buitenlucht ook geen last van de sterke geur van de terpentine die in de verf zit. Dit maakt de verf dus wel direct minder geschikt voor binnendeuren, omdat die geur nogal lang kan blijven hangen. Alleen wanneer je goed kan ventileren is dit wel mogelijk.


Wil jij meer weten over de kosten? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.

Zelf een hardhouten deur plaatsen of laten doen?

Wij hebben je in dit artikel al wat verteld over een hardhouten deur laten plaatsen door een specialist . Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je dit graag zelf wil doen. Wanneer je hier geen ervaring mee hebt raden wij je dit sterk af. Er kan namelijk meer misgaan dan je denkt. 

Zo kan de deur gaan tochten, niet goed openen en/of sluiten en is ‘ie ook gevoeliger voor inbrekers. Kortom: alleen doen als je ervaring mee hebt of heel handig bent. Om jou te helpen bij een houten deur plaatsen hebben wij hieronder een stappenplan omschreven. In dit stappenplan gaan we uit van een binnendeur plaatsen.

Benodigdheden

 • Een houten binnendeur

 • Scharnieren

 • Deurbeslag

 • Deurknop

 • Accutol

 • Schroeven

 • Boormachine

 • Houtboor

 • Meetlint

 • Waterpas

 • Potlood

 • Schaaf(hout)

 • Schuurmachine

 • Beitel en hamer(optioneel)

 • Afwerkingsmateriaal wax of verf

Stap 1: Opmeten oude deur en resten verwijderen

Voor je kan beginnen met het plaatsen van de nieuwe deur meet je de oude deur en deurposten op. Wanneer er oude scharnieren op de deurpost zitten kan je deze verwijderen. Wanneer er alleen boorgaten in zitten kan je de scharnieren mogelijk nog hergebruiken, afhankelijk van de staat. 

Meet vervolgens de plek uit waar de scharnieren moeten komen en trek deze over de deurpost. Verwijder alle resten van de oude deur.

Stap 2: Kiezen nieuwe deur

Vervolgens is het tijd om samen met de afmetingen op zoek te gaan naar een nieuwe houten deur. Bekijk vooral de verschillende houtsoorten en de voor- en nadelen. Zo voorkom je dat je achteraf spijt krijgt van je nieuwe houten deur. De prijs verschilt per houtsoort.

Stap 3: Plaatsen van de scharnieren

Vervolgens is het tijd om de scharnieren te plaatsen. Plaats ze op de deur en schroef ze vervolgens vast. Wanneer nodig beitel je ze eruit, eerst verticaal beitelen en dan horizontaal. Hierdoor voorkom je scheuren van het hout.

Stap 4: Plaatsen van de deur

Vervolgens is het tijd om de nieuwe deur te gaan plaatsen! Hierbij is het belangrijk dat je wat speling hebt aan alle kanten van de deur. Hout krimpt en zet uit, afhankelijk van het seizoen. Bij een deur is dat niet anders. Wanneer er dan geen speling is gaat het hout kapot. In de winter dien je rekening te houden met minder speling dan in de zomer, omdat hout met warm weer uitzet en met koud weer juist krimpt.

Stap 5: Afwerking van de deur

Wanneer de deur is geplaatst is het tijd om deze af te werken. Smeer hiervoor de deur in met wax (welk merk is niet zo belangrijk) en laat de deur open staan terwijl dit opdroogt. Wanneer je de deur sluit krijg je namelijk lijnen. Wanneer je de deur nog wil verven dien je deze eerst op te schuren en alles in één keer te lakken.


Besparen op de kosten van een houten deur plaatsen

Wil jij maximaal kunnen besparen op de kosten van een houten deur plaatsen? Dan ben je bij BespaarGelijk op de juiste plek. Wij werken samen met monteurs door het hele land! Wanneer jij je aanvraag zo helder mogelijk invult op het daarvoor bestemde formulier ontvang je tot maximaal 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox. Dit is uiteraard volledig vrijblijvend en gratis. Je hoeft dus niet op een van de prijsopgaven in te gaan.


Veel gevraagd

Hoe verwijder je verf van een houten deur?

Wanneer je de huidige verflaag van je houten deur wil verwijderen kan je dit het beste doen met een speciale verfföhn en verfkrabber. Werk hierbij in de lengterichting van het hout. Verhit de oude verflaag over een lengte van circa 10 centimeter totdat er blazen ontstaan in de verflaag. Krab de nog verwarmde laag vervolgens direct weg.

Is een hardhouten deur isolerend?

Ja, zeker. Hout is van nature erg isolerend. Wanneer je dus op zoek bent naar een goede isolerende deur kan je kiezen voor een houten exemplaar. Deze beschermen uitstekend tegen de toch van buiten, mits deze goed zijn geplaatst uiteraard.

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>