fbpx

Meterkast vervangen – Gemiddelde kosten overzicht

Geschreven door: Anouk

Wat zijn de kosten voor het vervangen van je meterkast? De meterkast is een belangrijk element in ieder huis. En net zoals met veel dingen moet de meterkast soms ook vervangen worden. In dit artikel gaan wij je alles vertellen wat je moet weten over de kosten meterkast vervangen. Zo gaan we in op de gemiddelde kosten, geven we een stappenplan en leggen we je uit hoe je kan besparen op deze kosten.


Wil jij meer weten over de kosten van het vervangen van je meterkast? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.

Wat kost het vervangen van een meterkast?

Het vervangen van de meterkast kost gemiddeld tussen de 350 en 850 euro bij een fase-1 groepenkast en tussen de 550 en 900 euro voor een fase-3 groepenkast. Hoeveel het vervangen van jouw meterkast exact kost kunnen wij niet zeggen. Dit heeft onder andere te maken met het bedrijf waardoor je dit laat doen, want ieder bedrijf rekent weer een andere prijs. 


Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk!

Benieuwd naar de kosten van het vervangen van je meterkast? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van specialisten in jouw regio. 

Gemiddelde kosten nieuwe meterkast

Een nieuwe meterkast bestaat qua prijs uit verschillende kostenposten. Al deze kosten zorgen samen voor de totaalprijs die jij betaalt bij de groepenkast (meterkast) vervangen. Maar waarom betaal jij dan een X bedrag hiervoor?

Om jou een helder beeld te geven van de verschillende kosten die jij indirect betaalt bij de stoppenkast vervangen hebben wij deze hieronder op een rijtje gezet. Inclusief uitleg! Zo weet jij precies waar je geld heen gaat.

Arbeidskosten

Om te beginnen zijn er de arbeidskosten. Dit zijn de kosten voor arbeid. Hoe werkt dit dan precies? Nou, de monteur en/of specialist die de meterkast komt vervangen moet ook betaald worden. Die persoon krijgt net zoals jij een loon. En indirect betaal jij een gedeelte van het uurloon dat een monteur verdient met de klus. Meestal is deze persoon tussen de 6 en 10 uur. Hoe Lang dit exact is verschilt heel erg per situatie.

Materiaalkosten

Als tweede zijn er ook nog de materiaalkosten die worden meegerekend als kostenposten. Indirect betaal jij namelijk ook mee aan de nieuwe meterkast zelf. Niet alleen het plaatsen dus. Een nieuwe meterkast maken kost veel werk en moet allemaal erg precies gebeuren. Daardoor is de inkoopprijs logischerwijs ook hoog. En daarom betaal jij hier indirect ook aan mee wanneer je een nieuwe meterkast laat installeren.

Voorrijkosten

En dan heb je ook nog de voorrijkosten. Je kan er vanuit gaan dat iedere specialist of monteur deze kosten rekent. In sommige gevallen kost een klus niet veel tijd of moet een monteur een heel stuk reizen om bij jou te komen. De specialist dient de reiskosten dan wel terug te verdienen. Bij het ene bedrijf is dit een vast bedrag per klus, en bij het andere bedrijf wordt dit berekend per kilometer. Wanneer je monteurs vergelijkt op onze website tonen we je altijd specialisten in jouw regio om de voorrijkosten laag te houden.

Meenemen oude meterkast

Als laatste worden er ook kosten berekend voor het meenemen van de oude meterkast. Misschien vraag je je wel af waarom dit zo is. Nou, de meterkast moet gerecycled worden. Dit doet het bedrijf dan voor je. Maar indirect betaal jij hier dus ook aan mee.


1 fase of 3 fase meterkast?

Je hebt dit eerder in dit artikel ook al even vlug voorbij zien komen, maar je hebt dus een 1-fase en een 3-fase meterkast. Wij gaan je nu uitleggen wat het verschil hiertussen is en waarom je voor de één een andere prijs betaalt dan voor de ander.

Laten we beginnen bij de 1-fase meterkast. Vrij veel huizen zijn aangesloten op het elektriciteitsnet via een 1-fase aansluiting. Bij deze soort aansluiting komt er een elektriciteitskabel je huis binnen. Aan de binnenkant van de kabel zitten twee kabels: de fasedraad en nuldraad. 

Bij een 1-fase groepenkast in de meterkast staat er 220/230 Volt op de elektriciteitsmeter. Een fase-1 aansluiting kan je herkennen als 1x25/1x30A op de factuur van de energieleverancier.

De 3-fase meterkast is weer net iets anders. Bij de 3-fase aansluiting komen er drie fasedraden de meterkast binnen van ieder 230 Volt én de nuldraad. Deze aansluitingen zijn ook groter dan de 1-fase aansluitingen. Daarnaast leveren ze ook een groter vermogen. Een fase-3 aansluiting herken je als 3x220/230V of 380/400V op de elektriciteitsmeter. In totaal komen er vier draden uit de onderkant van de meterkast (drie fasedraden en één nuldraad). De huisaansluiting is 3x25A.

Het vervangen van een 3-fase meterkast kost doorgaans meer dan een 1-fase meterkast. Dit heeft vooral te maken met het feit dat een 3-fase meterkast dus meer draden heeft en ook een hoger vermogen. De aansluiting werkt dan ook anders en kost ook meer tijd.

Wil jij meer weten over de kosten van het vervangen van je meterkast? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.


Hoe wordt een groepenkast vervangen?

Wij hebben je verteld over de gemiddelde kosten van een meterkast vervangen, hoe deze kosten zijn opgebouwd en wat het verschil is tussen een 1-fase en 3-fase meterkast. Maar we hebben je uiteraard nog niet verteld hoe zo’n meterkast exact wordt vervangen.

Wij kunnen ons goed voorstellen dat je hier wel nieuwsgierig naar bent. En precies daarom hebben wij hieronder een stappenplan op een rijtje gezet van hoe de groepenkast vervangen wordt. Op die manier weet jij precies wat de monteur doet in je huis. Handig toch? Wil je dit nou zelf doen? Dat raden wij je ten zeerste af. Wanneer je hier niet genoeg vanaf weet is dit namelijk heel erg gevaarlijk. Ben je zelf elektromonteur? Dan is dit wel mogelijk.

Stap 1: Bepalen soort meterkast

Voor het vervangen moet er bepaald worden welke soort meterkast je hebt: een 1-fase of 3-fase meterkast.

Stap 2: Berekenen van aantal groepen

Om het aantal groepen te berekenen moeten alle stopcontacten en lichtpunten in huis geteld worden. Vervolgens moeten al deze stopcontacten en lichtpunten over de groepen verdeeld worden. Het totaal apparaten per groep mag niet meer zijn dan de maximale belasting. Formule maximale belasting: Max. belasting per groep = aantal ampère groep x 230 volt

Stap 3: Kiezen standaard componenten

Je hebt hierbij keuze uit een hoofdschakelaar, installatie automaat, aardlekschakelaar en een kookgroep.

Stap 4: Selecteren van de standaard componenten

Je hebt ook aanvullende componenten om uit te kiezen. Zo heb je de aardlekautomaat, beltrafo, stopcontact, overspanningsbeveiliging en de krachtgroep (voor fase 3). Ieder heeft zo weer zijn voordelen. 

Stap 5: Kiezen juiste afmetingen van de groepenkast

Vervolgens is het tijd om de grootte van de groepenkast te bepalen. Om dit te doen moet je eerst de afmetingen weten van je meterkast. Afhankelijk van deze afmetingen heb je verschillende opties voor afmetingen van de groepenkast. De meest voorkomende afmeting is 330 x 220 mm.

Stap 6: Kiezen merk van de groepenkast

En dan tot slot is het tijd om het merk van de groepenkast te kiezen. Je hebt verschillende goede merken om uit te kiezen die ieder zo weer zijn sterke- en zwakkere punten hebben. Merken die wij kunnen adviseren:

  • EMAT
  • AEG
  • Eaton
  • Attema
  • Abb
  • Hager

Wil jij meer weten over de kosten van het vervangen van je meterkast? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.


Besparen op de kosten van een meterkast vervangen

Het vervangen van de meterkast kan aardig wat geld kosten. Wij kunnen ons dan ook goed voorstellen dat je hier zoveel mogelijk op wil besparen. En dan ben je gelukkig bij ons op het juiste adres! Wij van BespaarGelijk werken namelijk samen met elektriciens door het hele land. Wanneer jij je aanvraag zo duidelijk mogelijk achterlaat op het daarvoor bestemde formulier ontvang je tot maximaal 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox. En nee: je bent niet verplicht hierop in te gaan en ja: dit is volledig gratis!


Veel gevraagd

Hoe lang duurt het vervangen van een meterkast?

Het vervangen van een meterkast kost meestal tussen de 6 en 10 uur. Hoe lang dit exact duurt is afhankelijk van de soort meterkast die je hebt. De ene keer duurt dit dus iets langer, en de andere keer juist wat korter.

Wanneer moet je je meterkast vervangen?

De meterkast vervangen is meestal nodig wanneer je in een oude woning woont. Gemiddeld gaan meterkasten tussen de 20 en 25 jaar mee. Wanneer je in een oude woning komt te wonen kan het dus goed zijn dat deze zijn beste tijd al heeft gehad.

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>