fbpx

Tuin bestrating – Gemiddelde kosten overzicht

Geschreven door: Anouk

Wil jij je tuin laten bestraten? Dan ben je bij ons op de juiste plek. In dit artikel gaan wij je alles vertellen wat je moet weten over de kosten tuin bestrating. Zo gaan we in op de kosten van een tuin bestraten, waar deze tuin bestrating kosten uit zijn opgebouwd en hoe jij zelf je tuin kan bestraten. Zo weet jij na dit artikel alles wat je moet weten om direct aan de slag te gaan.


Wil jij meer weten over de kosten van je tuin laten bestraten? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.

Wat kost een tuin laten betegelen?

Gemiddeld zijn de tuin betegelen kosten tussen de 10 en 65 euro per vierkante meter. Hoeveel dit exact is heeft natuurlijk te maken met de grootte van het oppervlak dat betegeld moet worden en welke soort steen je gebruikt. Om jou een zo goed mogelijk overzicht te geven van het kostenplaatje hebben wij hieronder een tabel gemaakt met daarin de prijs per vierkante meter per steensoort. Zo kan je even kijken of dit ook wat voor jou is. 

Soort tegel/bestrating

Gemiddelde prijs per m2

Rubberen tegels

 €10 tot 35 euro

Grind

 €10 tot 15 euro

Gebakken tegels

 €20 tot 45 euro

Betonnen tegels

 €15 tot 35 euro

Natuursteen

 €30 tot 65 euro

*Ook hierbij is de prijs gemiddeld. Dat heeft er onder andere mee te maken dat er per tegel ook weer subsoorten zijn om uit te kiezen met bijvoorbeeld verschillende kleuren.


Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk tot 40%!

Benieuwd naar de prijzen van stratenmakers? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van specialisten in jouw regio. 

Gemiddelde prijs bestraten tuin

We hebben zonet al kort even wat vertelt over de kosten die om de hoek komen kijken bij een bestrating van je tuin. Echter zijn deze kosten opgebouwd uit verschillende kostenposten. Om jou een zo specifiek en helder mogelijk beeld hierbij te geven staan deze kostenposten hieronder stuk voor stuk uitgelegd.

Zo weet je ook waar je je geld aan uitgeeft. En dat is zeker fijn, al helemaal bij een klusje als je tuin bestraten. Dit kan namelijk qua kosten nog aardig hoog oplopen.

Arbeidskosten

De eerste kostenpost waar je mee te maken krijgt als je je tuin laat betegelen zijn de arbeidskosten. De letterlijke vertaling hiervan is ‘de kosten voor arbeid’. En dat is ook eigenlijk precies waar het op neer komt. De specialist die de tuin komt betegelen rekent hier gemiddeld tussen de 20 en 35 euro per uur voor. Deze harde werker moet immers ook ergens van betaald worden, en de baas kan dit helaas niet uit eigen zak toveren. Dit uurtarief is ook afhankelijk van de complexiteit van de klus.

Materiaalkosten

Naast de arbeidskosten heb je ook nog te maken met de materiaalkosten. Deze zijn niet altijd van toepassing uiteraard. Echter moet er soms nog wat gebeuren. Zo kan het zijn dat de ondergrond tegel klaar gemaakt moet worden. Hier betaal je dan ook extra voor, omdat hier weer extra materiaal voor nodig is. De vakmannen en vakvrouwen hebben overigens altijd zelf het juiste gereedschap mee. Dit hoef jij dus niet in huis te hebben tijdens de klus. Dat scheelt weer!

Voorrijkosten

Tot slot heb je dan ook nog te maken met voorrijkosten. Omdat dit nog vaak een onbekend onderwerp is wilden wij hier nog even wat aandacht aan bespreken. Zo voorkom je dat je voor onverwachte kosten komt te staan. Iedere specialist rekent voorrijkosten, omdat sommige klussen simpelweg niet zoveel tijd kosten. Hierdoor kunnen de gemaakte reiskosten soms niet terugverdiend worden. Het ene bedrijf rekent voorrijkosten per gereden kilometer en bij het andere bedrijf is dit weer een vast bedrag per klus.

Er zijn ook nog een paar andere factoren van invloed op de prijs voor je tuin betegelen. Deze factoren zijn hieronder verwerkt in een tabel. Wij streven ernaar jou een zo helder mogelijk beeld te geven bij de kosten. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. 

Soort tegel/bestrating

Gemiddelde kosten

Opsluitbanden

2 tot 5 euro per meter

Ophoog- en voegzand

50 tot 70 euro per vierkante meter

Verwijderen oude tegels

20- 35 euro per uur

Wil jij meer weten over de kosten van je tuin laten bestraten? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.


Wanneer je tuin opnieuw laten betegelen?

Wij krijgen met enige regelmaat vragen over wanneer je je tuin opnieuw moet laten betegelen. Wanneer je je tuin betegelt komt er namelijk een tijd dat je deze weer opnieuw moet betegelen. Tegels gaan er over de loop van tijd slechter uit zien. En hierdoor ziet jouw tuin er ook automatisch minder goed onderhouden uit. 

Gemiddeld gaat bestrating wel 10 of 20 jaar mee. Echter zorgen de weersomstandigheden ervoor dat de kwaliteit hard achteruit kan gaan. Zo kan er regenwater tussen de tegels komen. Dit kan ervoor zorgen dat de verharding wegzakt waardoor de tegels ook wegzakken. En dat heeft dan weer als gevolg dat de tegels niet meer allemaal recht liggen. 

Wanneer je de tegels goed kan onderhouden en je zorgt dat ze bij betegeling goed en stevig worden gelegd heb je er veel langer plezier van. De kans dat de tegels wegzakken met een stevige ondergrond is bijvoorbeeld al kleiner. Zorg dat de voegmortel die je gebruikt niet waterdoorlatend is. Hiermee voorkom je dat de grond kan wegzakken. 

Verder heeft de soort tegels ook nog invloed op de levensduur. Wanneer je tegels koopt van hoogwaardige kwaliteit zal je hier ook langer plezier van hebben. Ze zien er dan ook langer mooi uit en vergen ook weer minder onderhouden. Echter betaal je daar dus wel extra voor.

Wil jij meer weten over de kosten van je tuin laten bestraten? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.


Zelf tuin bestraten of laten doen?

Wij hebben je in dit artikel al even kort wat verteld over de prijs van tuin bestrating. Hierbij hebben wij verteld over de gemiddelde kosten, waaruit deze zijn opgebouwd en welke soorten tegels er zijn om uit te kiezen. Hierbij gaan we er vanuit dat je dit door een vakman of vakvrouw laat doen.

Echter kan het ook best zo zijn dat je dit graag zelf wil doen. Heb je hier geen ervaring mee? Dan raden wij dit ten zeerste af. Wanneer je de tegels niet goed legt kan dit zoals we eerder hebben verteld zorgen voor vervelende problemen. Op die manier ben je uiteindelijk dan toch meer geld kwijt dan wanneer je dit door een specialist laat doen.

Heb je nou wél ervaring met het leggen van tegels of ben je erg handig? Dat kan je dit natuurlijk prima zelf doen. En om jou hierbij zo goed mogelijk te begeleiden hebben wij hieronder een stappenplan voor je uitgewerkt. Met behulp van dit stappenplan wordt de tuin betegelen een fluitje van een cent!

Stap 1: Uitzetten van de contouren

Allereerst moet je de contouren van het nieuwe terras uitzetten. Dit kan je doen met behulp van lijn en paaltjes. Deze kan je in de grond slaan met behulp van een rubberen hamer. Hiermee markeer je als het ware je werkveld. Houd rekening met eventuele opsluitbanden.

Stap 2: Uitgraven van de tuin

Vervolgens is het tijd om de tuin uit te graven. Graaf het gedeelte dat betegeld moet worden uit met een tuinspade. Hierbij het belangrijk dat je 15 centimeter optelt bij de dikte van de tegel of van de klinker. Dit is namelijk je uitgraafdiepte. Bij opritten moet je een uitgraafdiepte aanhouden van 30 tot 40 centimeter.

Stap 3: Opvullen van het terras

Stort in het gat dat je hebt gegraven een laag ophoogzand van ongeveer 10 centimeter. Hierdoor krijg je een stevige fundering, iets wat belangrijk is om te voorkomen dat de tegels gaan verzakken. Het zandbed moet 2 centimeter hoger liggen dan de maat. Het aftrillen en verdichten van het zandbed zorgt ervoor dat de tegels 2 centimeter kunnen zakken.

Stap 4: Aandrukken zand

Druk de laag zand stevig aan met een trilplaat. Je kan uiteraard ook het zand aanstampen met je voeten, maar dat kost wel aardig veel werk. Een trilplaat kan je vaak ook huren van een bouwbedrijf.

Stap 5: Spannen van het touwtje

Je wil natuurlijk dat de tegels recht liggen. Om dit voor elkaar te krijgen kan je een stuk touw spannen aan de zijkant van het straatwerk. Het nulpunt is de plek waar je wil beginnen. Span vanaf dat punt haaks een lijn tot het einde inclusief afschot. Zorg dat de lijn strak is gespannen.

Stap 6: Leggen van de tegels

Bijna klaar! Nu is het tijd om de tegels te leggen. Leg de tegels op de ondergrond van zand en sla ze met een rubberen hamer (voorzichtig) om zo oneffenheden weg te slaan. Zorg dat je in rechte rijen werkt voor het mooiste resultaat.

Stap 7: Uitgraven van de sleuven en de opsluitbanden

Nu is het tijd om de sleuven rondom het terras aan te pakken. De diepte is afhankelijk van de hoogte van de opsluitbanden die je aan de rand van het terras wil plaatsen. De sluitband mag maximaal 1 tot 2 centimeter lager komen te liggen dan de bestrating. Plaats vervolgens de opsluitbanden in de sleuven en controleer of ze waterpas zijn.

Stap 8: Opvullen voegen met zand

Voor de laatste stap moeten de voegen opgevuld worden met zand. Veeg met een bezem het voegzand over je nieuwe bestrating. Deze soort zand laat geen vlekken achter. Laat dit een week liggen zodat alle kiertjes en gaatjes worden gevuld. Onkruid voorkomen? Gebruik dan danszand.


Besparen op de kosten van tuin bestrating?

Wil jij besparen op de kosten van tuin bestrating? Dan ben je bij BespaarGelijk op het juiste adres. Wij werken namelijk samen met specialisten door het hele land. Als jij je aanvraag zo goed mogelijk achterlaat op het formulier sturen wij je tot maximaal 4 op maat gemaakte offertes. Uiteraard is dit volledig vrijblijvend. Dat betekent dat je niet verplicht bent om ergens op in te gaan en dat het ook gratis is. Hoe ideaal is dat?


Veelgestelde vragen 

Wat kost het bestraten van een tuin per m2?

Gemiddeld kost het bestraten van je tuin tussen de 10 en 65 euro per vierkante meter. Hoeveel dit exact is heeft te maken met onder andere de soort tegel. Zo is natuursteen duurder dan gebakken steen.

Kun je je tuin bestraten met oude tegels?

In principe kan je de tuin bestraten met oude tegels. Echter is de kans dat deze inzakken een stuk groter omdat ze al ouder zijn. Ook ziet dit er waarschijnlijk minder mooi uit.


Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>