fbpx

Vlonder aanleggen – Gemiddelde kosten overzicht

Geschreven door: Anouk

Woon jij aan het water? Dan heb je geluk! En bij het water heb je idealiter natuurlijk ook een vlonder om van dit prachtige uitzicht te kunnen genieten. En daarom gaan wij je in dit artikel alles vertellen wat je moet weten over de kosten van een vlonder aanleggen. Tevens geven we aan waaruit de prijs is opgebouwd, welke beits je moet gebruiken voor een aanlegsteiger leggen en óók of en hoe je een vlonder zelf kan aanleggen. Laat je vooral inspireren!


Wil jij meer weten over de kosten? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.

Wat kost een vlonder aanleggen?

Gemiddeld kost een vlonder aanleggen tussen de 50 en 65 euro per vierkante meter. Hoeveel jij exact kwijt bent aan een aanlegsteiger aanleggen heeft dus vooral te maken met het oppervlakte dat de vlonder moet krijgen. Vlonders kunnen gemaakt worden met verschillende soorten hout. En iedere soort hout heeft weer een andere prijs.


Om het voor jou lekker overzichtelijk te maken hebben wij hieronder een tabel gemaakt met daarin de gemiddelde kosten per houtsoort. Op die manier hoef je dat niet meer zelf uit te zoeken. Hierbij houden we ook rekening met de dikte en breedte van de plank. 

Soort hout

Dikte plank

Breedte plank

Kosten per m2

Europees geïmpregneerd naaldhout

2,8 centimeter

14,5 centimeter

€ 34

Hardhout gegroefd (1)

2,5 centimeter

14,5 centimeter

€ 61

Douglas/ Lariks hout

2,8 centimeter

14,5 centimeter

€ 39

Bankirai gegroefd

2,8 centimeter

14,5 centimeter

€ 80

Hardhout gegroefd (2)

2,8 centimeter

14,5 centimeter

€ 100

Bankirai glad (1)

2,8 centimeter

14,5 centimeter

€ 100

Bankirai glad (2)

2,8 centimeter

19 centimeter

€ 110

* Let wel: deze prijzen zijn exclusief het plaatsen en dus gemiddelden


Vergelijk Offertes en Bespaar Gelijk tot 40%!

Benieuwd naar de prijzen van een vlonder plaatsen? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van specialisten in jouw regio. 

Gemiddelde kosten vlonder plaatsen

Wij hebben nu al kort uitgelegd wat de gemiddelde kosten zijn voor een vlonder plaatsen. Hierbij hebben we ook al kort aangegeven dat deze kosten gemiddeld zijn en dat wij hier geen vaste indicatie over kunnen geven. 

Dit komt mede doordat de prijs voor een vlonder aanleggen is opgebouwd uit verschillende kostenposten. Deze kostenposten hebben allemaal invloed op de uiteindelijke prijs die jij moet betalen. En omdat je waarschijnlijk wel wil weten waar je geld heen gaat hebben wij deze kostenposten hieronder voor je op een rijtje gezet. Dan weet jij precies waar je geld heen gaat, en dat is toch wel zo fijn.

Arbeidskosten

Allereerst heb je te maken met de arbeidskosten. Dit zijn de kosten die je betaalt voor arbeid (letterlijk vertaald dus). Maar goed, waarom betaal je dat dan precies? Nou, de specialist die de vlonder komt leggen moet ook geld verdienen net zoals jij. De loonkosten zijn gedeeltelijk of volledig verwerkt in de prijs die jij uiteindelijk moet betalen.


De baas kan het loon helaas niet ergens vandaan toveren. Meestal is de prijs inclusief legging ook direct de arbeidskosten van de specialist. Houd er wel rekening mee dat een vlonder aanleggen een tijdrovend klusje is.

Materiaalkosten

Naast de arbeidskosten heb je bij een aanlegsteiger aanleggen ook nog te maken met materiaalkosten. Dit zijn de kosten voor het materiaal dat gelegd moet worden. Dit heeft dus vooral te maken met de soort hout die je wil gaan gebruiken voor de vlonder. De ene houtsoort is een stuk prijziger dan de ander. Hoe duurder het hout, hoe meer geld jij kwijt bent aan je vlonder. Materiaal voor het aanleggen heeft de klusjesman of vrouw altijd bij zich.

Voorrijkosten

En tot slot nog de voorrijkosten. Het is belangrijk dat je onthoudt dat iedere specialist, monteur of klusjesman/vrouw deze voorrijkosten rekent. Sommige klusjes kosten relatief gezien niet veel tijd waardoor de reiskosten niet worden terugverdiend. Maar ook bij een tijdsintensieve klus zoals een vlonder leggen worden voorrijkosten gevraagd. Het ene bedrijf doet dit per gereden kilometer en bij het andere bedrijf is dit een vast bedrag dat je moet betalen.


Wil jij meer weten over de kosten? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.

Welke beits moet je gebruiken voor een vlonder?

Wij krijgen met enige regelmaat vragen over de beits voor de vlonder. Misschien ben je hier ook benieuwd naar, of weet je überhaupt niet wat beits is. Wij leggen het voor je uit. Beits kan je zien als een soort verf die in hout trekt. Dit beschermt je hout van binnen uit. 

Zeker wanneer je een vlonder laat leggen is het gebruikt van beits cruciaal. Hout kan namelijk worden blootgesteld aan veel verschillende weersomstandigheden (extreme warmte, veel regen, storm, noem maar op). Het weer heeft veel invloed op de kwaliteit van je hout. Als het hout namelijk te nat is kan het gaan rotten. Ook ontstaan er dan sporen van schimmels in het hout. 

Wanneer hout te erg is gaan rotten en er te veel schimmels in zitten wordt het erg kwetsbaar. Hierdoor kan het gaan breken en wordt het onveilig om op je vlonder te staan. Ook ziet het er dan aanzienlijk minder mooi uit. 

Maar niet alleen regen heeft invloed op het hout, ook de zon. Hout vergrijst namelijk over de jaren heen. Wanneer het hout veel wordt blootgesteld aan Uv-stralen kan de kleur langzaam verdwijnen. Kortom: super zonde!

Daarom moet je een beits gebruiken om je hout te voorzien van extra veel bescherming. Een paar goede merken beits zijn onder andere de vlonder & terras beits van Ceta Bever. Maar ook de Vlonder en terras beits van Rambo is eentje waar lovend over gesproken wordt op het internet.

Wil jij meer weten over de kosten? Via deze link kun je nu gratis & vrijblijvend tot 4 prijsopgaven aanvragen bij specialisten in jouw regio. Hier kun je terecht voor al je vragen.

Zelf een aanlegsteiger bouwen of laten doen?

Wij hebben je in dit artikel vertelt over de prijs van het aanleggen van een aanlegsteiger. Het kan echter zo zijn dat je dit graag zelf wil doen. Wanneer je hier geen ervaring mee hebt en dit dus zelf niet eerder hebt gedaan adviseren wij je dat niet zelf te doen. Er kan namelijk meer mis gaan dan je denkt, en je wil niet ineens in het water belanden.

Voor de handige klusjesman en klusjesvrouw hebben wij hieronder een stappenplan uitgewerkt. Met behulp van dit stappenplan kan jij zelf een aanlegsteiger bouwen. Dat zal je een hoop geld besparen dan wanneer je dit door een specialist laat doen. En heel eerlijk: dat is toch wel zo fijn!

Benodigdheden:

  • Funderingspalen

  • Houten liggers

  • Vlonderplanken

  • Slotbouten

  • Schroeven

Stap 1: Vlonder inmeten en uitwerken

Voordat je kan beginnen met het plaatsen van de vlonder moet je bepalen waar deze geplaatst gaat worden. Ga met een meetlint de tuin in en meet op hoe groot jouw vlonder idealiter moet zijn. Meet niet alleen het oppervlak, maar ook de diepte van het water. Dat is weer belangrijk voor de funderingspalen die je later nodig hebt.

Vervolgens teken je de vlonder uit op papier, op schaal. Hiervoor kan je het beste ruitjespapier gebruiken om zo lekker nauwkeurig te kunnen werken.

Stap 2: Materiaal kiezen

Vervolgens is het tijd om het materiaal te kiezen dat je wil gebruiken. Zoals we eerder in dit artikel al hebben besproken zijn er verschillende houtsoorten om uit te kiezen. Kies voor een sterke houtsoort die bestendig is tegen water. Hierbij kan je beter iets meer uitgeven zodat je er langer plezier van hebt.

Stap 3: Leggen van de funderingspalen

Heb je alles uitgetekend en al het materiaal in huis? Mooi, dan kan je een eerste stap zetten voor het leggen van de vlonder. Voordat de vlonder gelegd kan worden moeten de funderingspalen op de juiste plek komen te staan. De funderingspalen moeten diep genoeg in de grond zodat de parallel staan en ook waterpas staan. Hierbij moeten ze minstens één meter de grond in. De bodem van het water is hierbij cruciaal voor het leggen. Bekijk dus goed met welke bodem jij te maken hebt.

Stap 4: Leggen dwarsliggende balken

Vervolgens kan je de dwarsliggende balken gaan leggen. Gebruik hiervoor een lijmtang en slotbouten. Per funderingspaal heb je één slotbout nodig. Hierdoor krijgt de vlonder meer stevigheid, en dat is wel zo belangrijk.

Stap 5: Leggen bovenkant vlonder

Nu is het tijd om de échte vlonder te gaan leggen: namelijk de bovenkant. De planken kan je bevestigen door deze haaks op de liggers te leggen. Op elke plek waar de vlonderplanken op de ligger steunt moeten twee schroeven bevestigd worden. Controleer na afloop of op iedere plek ook daadwerkelijk twee schroeven zitten.

Stap 6: Verven met beits

Als laatste moeten de planken geverfd worden met beits. Zoals we eerder al hebben uitgelegd doe je er verstandig aan om beits te gebruiken op je vlonder om zo het hout te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden.


Besparen op de kosten van een vlonder aanleggen

Bij ons van BespaarGelijk kan je heel eenvoudig besparen op de kosten van een vlonder aanleggen. Wij werken namelijk samen met hoveniers door het hele land. Hierdoor kunnen wij jou voorzien van de beste deal en een passend advies. Wanneer jij je aanvraag zo goed mogelijk achterlaat op het formulier ontvang je tot maximaal 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox.

Dit is uiteraard volledig vrijblijvend, je bent niet verplicht om ergens op in te gaan.


Veel gevraagd

Hoe maak je een houten vlonder schoon?

Je kan je vlonder goedkoop schoonmaken door een harde bezem en water te gebruiken. Maak de planken vochtig met water en schrob vervolgens met de harde bezem over de planken. Hiermee verwijder je bijna alle viezigheid.

Wat te doen tegen een gladde vlonder?

Wanneer je vlonder glad is komt dit waarschijnlijk door alg. Dit probleem kan je makkelijk oplossen met schoonmaak azijn. Schrob het azijn over de planken en ze zijn weer zo goed als nieuw zonder gladheid.

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>