fbpx

Zo kun je besparen op de aanschaf van je huis

Geschreven door: Anouk
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Zo kun je besparen op de aanschaf van je huis

Voor starters op de koopwoningmarkt kan het soms behoorlijk schrikken zijn welke kosten er komen kijken bij de aankoop van een huis. Ongetwijfeld zul je geld opzij hebben gelegd voor de aankoop, maar ook bijkomstige kosten kunnen oplopen. Willen jouw ouders bijvoorbeeld de hypotheek meefinancieren vanuit de overwaarde van hun woning, dan kan dit ook weer flink wat extra kosten met zich meebrengen van duizenden euro’s. Om de kosten zoveel mogelijk te reduceren -niet alleen van de aankoop van de woning- maar ook in je maandelijkse aflossing, kijken we in dit artikel naar de verschillende hypotheken.

Jouw situatie is van belang

Bij het verkrijgen van een hypotheek is jouw situatie eveneens van belang. Ben je nog student, of ZZP’er, of juist 55+ er? Dan kunnen er andere voorwaarden gelden voor de hoogte van het hypotheekbedrag.

Hypotheekrente does matter!

De hypotheekrente is echt van belang om te kunnen besparen op de aanschaf van een huis. Hoe ga je daar precies mee om? Het is van belang om te beoordelen of de hypotheekrente momenteel aantrekkelijk is of juist niet (zo). Bij een lage hypotheekrente is het interessant om de rente langer vast te zetten, bijvoorbeeld over een periode van 10 of zelfs 15 jaar. Hoe groter de rentevaste periode, des hoger het rentepercentage. Staat de hypotheekrente op dit moment ongunstig, dan is een rentevaste periode van 5 jaar eerder een optie. Wellicht is de hypotheekrente over 5 jaar immers gezakt en je wilt niet onnodig lang een hoge rente betalen. Natuurlijk kan de rente over 5 jaar nóg hoger zijn dan de huidige rente, dit blijft dus koffiedik kijken. 

Verschillende soorten hypotheken

Er bestaan verschillende hypotheekvormen die elk hun eigen specifieke kenmerken kennen. Op de website van het toonaangevende NIBC Direct vind je de meest voorkomende, maar ook verschillende hypotheken van NIBC terug. Waar kiezen de meeste kopers voor?

Annuïteiten hypotheek

Deze hypotheek kent een vaste maandelijkse aflossing die is opgebouwd uit rente en aflossing. In de beginfase bestaat de maandelijks aflossing vooral uit rente; dit biedt als voordeel dat je een hogere rente aftrek geniet; iets wat aan het begin juist heel fijn kan zijn. Gedurende de looptijd bestaat de maandelijkse aflossing uit een steeds lager deel aan rente en een steeds hogere aflossing. Aan het einde van de looptijd is deze hypotheek dan volledig afgelost.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij de aflossingsvrije hypotheek los je niets, of slechts gedeeltelijk af. De maandlasten bestaat dan ook voornamelijk uit rente en niet uit aflossing. Soms kun je ook kiezen voor een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek, waarbij je dus wel een stukje aflost. Wanneer de looptijd van de hypotheek verstrijkt zul je de hypotheek moeten aflossen met de opbrengst uit de woningverkoop.

Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek heeft als kenmerk dat er maandelijks een vast bedrag wordt afgelost. Bij een lineaire  hypotheek met een looptijd van 20 jaar (bestaande uit 240 maanden) wordt het volledige hypotheekbedrag verdeeld over deze 240 maanden. Iedere maand los je één deel af van de 240 delen. Doordat de hypotheekschuld steeds lager wordt, ben je ook steeds minder hypotheekrente kwijt, tot aan het einde waar je vrijwel nihil rente betaalt. 

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>