fbpx

Met zonnepanelen op je dak draag je bij aan een beter milieu én bespaar je op jouw energierekening. Zonnepanelen kopen is dus zeker een slimme investering! Zodra je zonnepanelen gaat aanschaffen zijn er echter wel een aantal dingen waar je op moet letten. In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje!

Vergelijk zonnepanelen en Bespaar Gelijk tot 40%!

Meer informatie ontvangen over zonnepanelen in jouw situatie? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van specialisten in jouw regio. 


Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Ben je van plan zonnepanelen te kopen? Er is een groot aanbod in verschillende soorten zonnepanelen. Om die reden kan het soms lastig zijn de beste zonnepanelen (voor jouw situatie) er tussenuit te pikken.

Onderstaand hebben we 6 praktische tips voor de aanschaf van zonnepanelen voor je op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je de juiste zonnepanelen aanschaft!

1. Rendement van de zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen geeft aan hoeveel % van het beschikbare zonlicht een paneel om kan zetten in elektriciteit. Het rendement van de meeste zonnepanelen ligt tussen de 10% en 25%.

Het kopen van zonnepanelen met een hoog rendement is duurder dan het kopen van een paneel met een wat lager rendement. Het is daarom aan te raden het rendement en prijs van panelen goed te vergelijken. Je kan er ook voor kiezen meerdere zonnepanelen op je dak te plaatsen met een lager rendement als je daarmee goedkoper uit bent!

2. Opbrengst van de zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van het vermogen van een zonnepaneel. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wp.

Zonnepanelen zijn er in verschillende vermogens, zoals: 350 Wp, 360 Wp of 400 Wp. Hoe hoger het vermogen van een zonnepaneel, des te meer duurzame energie het opwekt. Met een paneel van een hoger vermogen bespaar je meer op jouw energierekening!

3. Opbrengst van de zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Zo is er een onderscheid tussen amorf zonnepanelen, polykristallijne zonnepanelen of monokristallijne zonnepanelen. Daarnaast bestaan er verschillende uitvoeringen van zonnepanelen, zoals: extra dunne of buigzame panelen.

Als laatste soort zonnepanelen heb je de hybride zonnepanelen die én stroom kunnen opwekken én warmte kunnen verwarmen. Deze zonnepanelen kan je als losse zonnepanelen aanschaffen of als een set zonnepanelen! 

Benieuwd welk type zonnepaneel het meest geschikt is voor jouw situatie? Vul dan ons formulier in en ontvang verschillende op maat gemaakte offertes van specialisten bij jou uit de buurt! Het aanvragen en ontvangen van offertes is volledig vrijblijvend.

4. Kosten van zonnepanelen

Jouw budget speelt een grote rol in het besluit voor welk soort en het aantal zonnepanelen dat op jouw dak komt te liggen. Het aanschaffen van zonnepanelen is best een flinke investering, dus de zonnepanelen kosten zijn zeker belangrijk mee te nemen bij je keuze voor goede zonnepanelen. 

Wanneer je er niet uit komt of graag een buffer behoudt, is het ook mogelijk een groene lening aan te vragen. Een groene lening is een lening die je aan kan vragen om je huis mee te verduurzamen.

5. Merken

We raden je aan alleen zonnepanelen te kopen van erkende A-merken. Hoewel deze zonnepanelen iets duurder kunnen zijn in aanschaf, ben je wel zeker van een hoog rendement en een lange levensduur van de panelen. Voorbeelden van A-merk zonnepanelen zijn: SunPower, Longi Solar, Canadian Solar en Solarwatt. Deze zonnepanelen zijn goed getest en hebben een betrouwbare kwaliteit.

6. Afmetingen

Er zijn verschillende soorten afmetingen zonnepanelen beschikbaar. Zo heb je het standaard formaat van 165x100 cm, het extra grote formaat van 195x100 cm en het kleine formaat van 125x100 cm.

Welke zonnepanelen aan te raden zijn, hangt af van jouw dakoppervlakte. Heb je een groot dakoppervlakte? Dan raden we je aan grote zonnepanelen aan te schaffen, door hun formaat leveren zij per paneel meer zonne-energie als standaard zonnepanelen én hoef je een kleiner aantal zonnepanelen te monteren.


Zonnepanelen aanschaffen: hier moet je rekening mee houden

Besloten jouw eigen groene energie op te gaan wekken en op zoek naar de geschikte zonnepanelen? Er zijn een aan aantal dingen waar je rekening moet houden bij het zonnepanelen bestellen. Onderstaand zetten we de tips voor je op een rijtje!

Niet genoeg zonuren 

Voordat er zonnepanelen geplaatst kunnen worden moet eerst bepaald worden of de zonnepanelen überhaupt genoeg zonuren krijgen op jouw dak. Zonnepanelen produceren zonne-energie op basis van zonlicht. Zodra jouw dak het grootste deel van de dag in de schaduw valt, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen. Zorg daarom vooraf altijd voor een adviesgesprek bij een betrouwbare installateur!

Schoonmaak & onderhoud

Zonnepanelen hebben zo nu en dan onderhoud nodig. Veel vuil of aanslag kan het rendement van de panelen doen dalen. Het wordt aangeraden een zonnepaneel jaarlijks te reinigen, dit kan zelf gedaan worden of uitbesteed worden aan een specialist. Zo weet je zeker dat het rendement van jouw panelen optimaal blijft!

Meterkast aanpassingen

De omvormer van zonnepanelen dient aangesloten te worden op een vrije groep in de meterkast. Dit om alle andere apparaten en kabels te beveiligen tegen overbelasting. Hiervoor zullen soms een aantal aanpassingen plaats moeten vinden. Houd hier rekening mee bij het laten installeren van jouw zonnepanelen!

Thuisaccu?

Met de afschaf van de salderingsregeling in Nederland, wordt de thuisbatterij een steeds interessantere investering. Een thuisaccu slaat de zelf opgewekte stroom op voor later gebruik. Je levert dus geen energie meer terug aan het net, maar behoudt deze zelf tot een later moment van gebruik. Zo ben je volledig onafhankelijk van een energieleverancier!

Garantie

De garanties op een zonnepaneel kunnen verschillen per leverancier. Zorg er daarom goed voor dat je weet welke garanties er voor jouw panelen gelden! Hoe lang ontvang je garantie? Kan je aanspraak maken op fabrieksgarantie? Allemaal vragen waar het fijn is een duidelijk antwoord op te hebben!

Zonnepanelen kopen bij een installateur

Voor een goede opbrengst van zonnepanelen is het belangrijk deze bij een goede erkende zonnepanelen installateur aan te schaffen! Wanneer je zonnepanelen laat installeren door goede installateurs ben je zeker van een goede service, keurig vakmanschap en hulp bij BTW teruggave van zonnepanelen!

De beste zonnepanelen installateurs vind je middels het vergelijken van offertes. Daar helpen wij je graag bij! Via BespaarGelijk kan je eenvoudig en volledig vrijblijvend offertes opvragen. Vul ons formulier in en ontvang 3 offertes van professionals bij jou uit de buurt. Zij helpen je graag met al jouw vragen over de kosten zonnepanelen, energiebesparing én de juiste uitvoerder! 

Vergelijk zonnepanelen en Bespaar Gelijk tot 40%!

Meer informatie ontvangen over zonnepanelen in jouw situatie? Klik op de knop hieronder en ontvang direct offertes van specialisten in jouw regio. 


Veelgestelde vragen

Wat is het voordeel van zonnepanelen aanschaffen?

Het grootste voordeel van zonnepanelen is natuurlijk dat je een hoop geld bespaart op jouw energierekening. Met het gebruik van zonnepanelen lever je een groot deel of jouw volledige energieverbruik zelf. Dat scheelt in kosten!

Waar kan ik het best zonnepanelen bestellen?

Voor het bestellen van zonnepanelen kan je het beste een aantal offertes met elkaar vergelijken. Offertes vraag je gemakkelijk en vrijblijvend aan via BespaarGelijk! Zo weet je zeker dat je voor de beste leverancier kiest.

Welke zonnepanelen moet ik kopen?

Welke zonnepanelen je moet kopen hangt af van jouw dakoppervlak. Het meest voorkomende soort zonnepaneel, is het standaard paneel. Deze panelen hebben een formaat van 165x100 cm. Voor grotere en kleinere daken zijn er echter ook zonnepanelen in een groter en kleiner formaat.

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>