fbpx

Wat kost water? Waterprijs per m3 in 2023

Geschreven door: Anouk

De prijzen stijgen de laatste jaren ongelooflijk erg. Zo is een normaal rijtjeshuis tegenwoordig al een half miljoen waard. Door alle onderhandelingen en contracten met andere landen worden daarnaast de ‘standaard’ rekeningen ook steeds duurder.

Ja, die van gas, licht én water dus ook. Soms is het ook maar moeilijk bij te houden hoeveel je iedere maand kwijt bent aan deze kostenposten doordat de prijzen zo uiteen kunnen lopen en ook voor je het weet weer kunnen veranderen. Vervelend natuurlijk, want waarschijnlijk wil ook jij graag weten waar je aan toe bent.

En daarvoor zijn wij er. In dit artikel gaan wij alles bespreken wat jij moet weten over de waterprijs, kosten voor water per m3 en de water tarieven. Maar dat is nog niet alles. Misschien vraag jij je ook wel af: ‘Hoe is die waterprijs eigenlijk tot stand gekomen?’ 

Daarom gaan wij dit ook nog even verder toelichten op deze pagina. Zo krijg je direct een helder beeld van de waterprijs en waarom jij dit bedrag moet betalen. En omdat de water tarieven vrij hoog liggen geven wij ook nog een paar tips mee hoe jij kan besparen op deze kosten!

Wat kost water

De waterprijs in 2022 was €0,83 per m3 (kubieke meter dus). Dit is zelfs 4 cent duurder dan in 2021! Hierbij is één kubieke meter water gelijk aan 1.000 liter water. Je betaalt daarnaast €76,42 vaste kosten per jaar het beheer en de onderhoud van de waterleidingen.


Dit beeld van de water tarieven is natuurlijk zwart-wit. Het klinkt voor de één misschien als veel, terwijl de ander dit juist relatief laag vindt. Wanneer jij alleenstaand bent zul je ook veel minder geld kwijt zijn aan water dan wanneer je een gezin bent bestaande uit man, vrouw en dan ook nog meerdere kinderen.


Daarnaast maakt het ook nog uit of je een watermeter in huis hebt of niet. Deze speciale meter geeft namelijk inzicht in hoeveel water je specifiek verbruikt. Wanneer je deze dus niet hebt is dat een ander verhaal. Wanneer er geen watermeter aanwezig is in je huis betaal je per eenheid in je woning. 


In 2022 was dat €21,99 per eenheid in je woning. Hoe meer eenheden, hoe meer kosten ook dus. Dit is ook best wat gestegen in vergelijking met 2021: namelijk met maar liefst 53 cent! Ook de vaste kosten zijn voor een huis zonder watermeter gestegen. Deze kosten zijn nu 71,05 euro per jaar. Dat is €4,61 meer dan vorig jaar. De waterprijs kan dus flink schommelen.


Waterprijs per m3 - 2023

Oke, de kosten water per m3 hebben we net ook al even benoemd. Voor de duidelijkheid: dit is 0,83 cent per m3 (kubieke meter). Nu vraag je je misschien af: Is deze prijs overal in Nederland hetzelfde? Of zit hier verschil in?

Het is natuurlijk zo dat mensen uit bijvoorbeeld Groningen niet hetzelfde water in hun kraan hebben zitten als in Utrecht. Het drinkwater uit Groningen komt vanuit het Drents plateau en is veel harder. Het water uit Utrecht komt uit zeven verschillende bronnen, waar het Drents plateau géén van is. Het water is daar ook zachter.

Of dat dan uitmaakt voor de kosten water per m3? Jazeker. De waterprijs die wij gaven per m3 in 2023 komt van de bekende aanbieder waternet. Maar zoals net genoemd heeft Nederland dus meerdere water aanbieders. Hoeveel je betaalt per m3 heeft dus ook een beetje te maken met waar je woont.

De waterprijs tarieven verschillen van elkaar, met soms toch wel meer dan een paar cent per kubieke meter. Om jou een stukje overzicht te kunnen geven hebben wij onderstaand de waterprijs per kubieke meter neergezet van een paar grote water aanbieders in Nederland. Hierbij is Vitens de grootste water aanbieder in Friesland, Gelderland, Overijssel, Utrecht en Flevoland. Het duurste bedrijf is PWN (Noord- Holland).

Water aanbieder

Prijs

Waternet

 €0,83 per kubieke meter

Vitens

 €0,70 per kubieke meter

Dunea

 €1,09 per kubieke meter

Brabant water

 €0,89 per kubieke meter

Oasen

 €1,17 per kubieke meter

PWN

 €1,33 per kubieke meter

Top 3 bespaar gadgets

1. Stand By Killer

Bespaar €100 per jaar

stand by killer sluipverbruik

2.EcoSavers Radiatorfolie

Bespaar €80 per jaar

3. Halo besparende douchekop

Bespaar €60 per jaar

bespaar product 3

Hoe is de prijs van water opgebouwd?

Nou, leuk die waterprijs tarieven. Maar hoe kan de waterprijs in 2023 zo verschillen? Op welke manier wordt dat opgebouwd? Dat heeft te maken met verschillende factoren. Ten eerste is de herkomst van het water erg belangrijk voor de prijsbepaling.

Geld uit een rivier is namelijk duurder dan grondwater. Rivierwater kost namelijk aanzienlijk meer geld om te zuiveren tot drinkwater dan grondwater. Wanneer je water uit een rivier kost zijn de waterprijs tarieven dus automatisch ook hoger. 

Als je daarnaast woont in een regio waar je grond verzakt is betaal je ook meer. In de meeste gevallen zijn er dan vaker reparaties nodig. En voor die kosten moet jij dan ook indirect opdraaien. Tot slot zit er ook nog een groot verschil tussen de steden en het platteland.

Wanneer je in de stad woont zijn er veel meer waterleidingen nodig. Logisch, er wonen in een stad immers erg veel mensen die allemaal water willen gebruiken. Op het platteland heb je veel minder waterleidingen nodig omdat hier dus ook minder mensen wonen. Dit alles wordt doorberekend in de uiteindelijke prijs die jij betaalt voor je water.

En dat is ook nog niet alles. De volgende punten worden ook nog meegenomen in de bepaling van jouw waterprijs:

De waterprijs die jij betaalt is opgebouwd uit:

 • Het vastrecht (de vaste kosten voor levering zoals dus waterleidingen en rivierwater/ grondwater)
 • Jouw waterverbruik. Wanneer je alleenstaand bent is dit veel minder dan met een gezin.
 • Belasting op leidingwater. Dit is een milieubelasting opgelegd door de Rijksoverheid. Deze belasting wordt ook doorberekend in de prijs
 • Provinciale grondwaterheffing (de prijs verschilt dus per provincie)
 • Heffingen waterschappen en gemeenten. Deze is niet altijd van toepassing.

Wanneer je dus gaat verhuizen is het handig dat je van tevoren deze waterprijs tarieven even bekijkt. Het kan zijn dat je ineens 20 cent meer moet betalen dan op je huidige woonplaats. En dat kan natuurlijk best wel aantikken op de vaste lasten, zeker wanneer je bijvoorbeeld kinderen hebt. 

Nog een tip: vergelijk verschillende water aanbieders met elkaar. De prijzen kunnen ontzettend uiteen lopen. Hierdoor ben je soms duurder uit dan nodig. Bekijk van tevoren goed wat voor effect dit op jou heeft en of hier iets aan te doen is.


Hoe kun je Besparen op de kosten van water?

Misschien ben je je nu een hoedje geschrokken van deze prijzen en wil je het liefst zo snel mogelijk de schade beperken. Gelukkig zijn er genoeg manieren om te besparen op de waterprijs in 2023 Wij hebben deze verschillende manieren onderstaand overzichtelijk voor jou op een rijtje gezet. Lekker handig!

Tips om te besparen op water

 • Hergebruik water dat je onnodig hebt laten lopen: Je kan bijvoorbeeld een teiltje onder de douche zetten om het water op te vangen dat nog niet de juiste temperatuur heeft. Daarvan kan je de planten water geven.
 • Werk met de juiste apparaten: Oude vaatwassers zijn vaak niet energiezuinig en verbruiken daardoor veel meer water. Een nieuwe aanschaffen bespaart op lange termijn geld.
 • Waterbesparende douchekoppen: Door deze te installeren verspil je minder water tijdens het douchen.
 • Plaats een regenton: Dit water kan je vervolgens hergebruiken na een plensbui
 • Zet een timer tijdens het douchen: Simpel, maar effectief. Douchen kost namelijk erg veel water.
 • Trek door met de kleine knop op het toilet in plaats van de grote.
 • Schaf een waterbesparende kraan aan.

Dit zijn allemaal vrij simpele maar toch zeer effectieve manieren om water te besparen. Wanneer jij een paar van deze tips toepast zul je waarschijnlijk snel merken dat je minder geld kwijt bent aan de waterkosten.

Nu Besparen op Energie?

Via onze vergelijker bespaar je gelijk tot wel
€ 200,- per jaar op je energierekening! 


Veelgestelde vragen over Waterprijzen

Wat kost een kuub water?

Dat verschilt per aanbieder van water. Bij het duurste bedrijf is dit 1,33 euro per kubieke meter. Bij het goedkoopste bedrijf is dit 0,70 cent per kubieke meter. Waar je woont heeft hier invloed op.

Wat kost water per jaar voor gemiddeld huishouden?

Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 110 kubieke meter per jaar. De prijs ligt dan tussen de 77 euro en 146 euro per jaar. Dit is natuurlijk gemiddeld, de kosten kunnen ook nog hoger oplopen.

Wat kost een liter water?

Hoeveel een liter water kost kan dus verschillen. Maar gemiddeld kost duizend liter water ongeveer 1,35 euro. Per liter is dat dus ongeveer 0,0014 euro

Wat kost water per maand voor een gemiddeld huishouden?

Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 9,17 kubieke meter per maand. De kosten per maand liggen dan tussen de 6,42 euro en 12,17 euro. Dit is natuurlijk gemiddeld, de kosten kunnen ook nog hoger oplopen. 

Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>