fbpx

Radiatorfolie en besparing: vergelijken, kosten en aanbrengen

Geschreven door: Anouk
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Energie
  • /
  • Radiatorfolie en besparing: vergelijken, kosten en aanbrengen

Met behulp van radiatorfolie kun je veel besparen. De winters in Nederland kunnen best koud zijn. Heel vervelend natuurlijk, zeker wanneer je net een koude tocht hebt gemaakt naar de supermarkt of juist vanuit werk naar huis komt. Wat je dan het allerliefste doet is natuurlijk de verwarming lekker hoog zetten.

Zo kan je weer heerlijk opwarmen van dat koude, gure, Nederlandse weer. Echter is dat natuurlijk wel iets wat je terug gaat zien op de energierekeningen. Want helaas: de verwarming, lampen, koken, douchen… alles kost energie. En daarmee dus ook geld. 

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel manieren om geld te kunnen besparen, zelfs meer dan je denkt. Want het is natuurlijk doodzonde om zoveel geld kwijt te zijn aan een lekker verwarmd huis! Iets waar natuurlijk iedereen behoefte aan heeft, zeker in de koudere maanden van het jaar.

Daarom gaan wij jou in dit artikel wat vertellen over folie achter de radiator: radiatorfolie! Dit is een handige manier waarop jij geld kan besparen en toch lekker warm in huis kan zitten. In dit artikel gaan we je dan ook precies vertellen wat radiatorfolie nou precies is. 

Ook gaan we uitleggen hoe je nou precies kan besparen met radiatorfolie. Hierbij komt ook het zeer goede radiatorfolie rendement aan bod. En om het nog even wat makkelijker te maken leggen we je ook het concept van radiatorfolie aanbrengen uit.

En omdat er niet één, maar twee soorten radiatorfolie zijn gaan we beide soorten aan het eind van het artikel nog even bij langs. Zo weet jij precies waar je aan toe bent!


Wat is radiatorfolie?

Radiatorfolie is een zilverfolie dat je tegen de muur of aan de achterkant van de radiator plaatst. De folie reflecteert dan de straling van de radiator.  Door deze folie te gebruiken wordt er zo weinig mogelijk warmte afgegeven aan de muur en juist meer afgegeven aan de ruimte die verwarmd wordt.


Door folie achter de radiator te doen kan de warmtestraling aan de achterkant van de radiator met 75 tot 95 procent verminderd worden.


Echter is dit percentage natuurlijk wel een beetje afhankelijk van het soort radiatorfolie dat je gebruikt, en daarnaast moet het dan ook op de goede manier aangebracht worden. Dan krijg je namelijk het hoogste rendement, iets waar we later in dit artikel ook nog terug op zullen komen. 


Klik hier als je niet verder wil lezen in dit artikel maar direct wil weten wat de beste radiatorfolie is?


Hoe kun je besparen met radiatorfolie?

Nu je precies weet wat radiatorfolie is, vraag je je waarschijnlijk ook af hoe je dan precies kan besparen met zulke folie. Daar gaan we even op in. Zoals eerder gezegd gaat er dus aanzienlijk minder warmte verloren wanneer je radiatorfolie aanbrengt achter de radiatoren in je huis.  

De folie doe je dus op een radiator. Deze radiatoren kan je aantreffen in woningen met een centrale verwarming (cv). De radiator is een onderdeel van deze centrale verwarming en bestaat meestal uit één of meerder geribbelde panelen die hol zijn van binnen. Ze worden opgevuld met cv- leidingwater. 

radiator folie

Deze radiatoren stralen warmte uit door middel van confectie. Vanuit de cv- ketel wordt warm water naar de radiatoren gebracht. Dat gebeurd aan beide kanten: die richting de kamer en die richting de muur. Maar de kant richting de muur verwarmt dus maar voor een klein deel. 

Hierbij is het dus zo dat die verloren warmte jou meer geld kost en zorgt dat je kamer minder warm wordt. Gevolg is dat je de verwarming waarschijnlijk nog hoger gaat zetten en daardoor nog meer geld kwijt bent.

Maar door de radiatorfolie te plaatsen zal deze warmte aan de kant van de muur niet meer verloren gaan. En hierdoor bespaar je dus geld en energie!


Wat is het rendement van radiatorfolie?

Hoeveel je bespaart, hangt af van hoe goed je de ruimte hebt geïsoleerd. Maar ook van het rendement van de cv- ketel en hoe je zelf stookt. Gemiddeld bespaar je met radiatorfolie ongeveer 10 m3 gas per jaar per vierkante meter radiatorfolie. (1)

Dit is wanneer de muur niet extra geïsoleerd is. Wanneer je in een huis woont waarvan de isolatie goed in orde is bespaar je ongeveer de helft hiervan (dus 5 m3 per jaar per vierkante meter radiatorfolie). Ook zijn sommige radiatoren geplaatst voor de ramen.

Is dat bij jou thuis ook het geval? Goed nieuws, dan loopt de besparing namelijk nog hoger op! Bij dubbelglas is dat ongeveer 25 m3 gas per jaar en bij enkelglas zelfs het dubbele: 50 m3 per jaar! We hebben deze getallen onderstaand overzichtelijk op een rijtje gezet in een tabel. Hierbij staat ook vermeld hoeveel euro dit ongeveer is!

(1) Innovatieve en slimme HR Radiatorfolie. (2021, 22 november). Tonzon. Geraadpleegd op 19 december 2021, van https://tonzon.nl/cv-isolatie/radiatorfolie/

Manier van besparen

Besparing in m3

Besparing in euro's

Gemiddeld

10 m3 per m2 folie

8 euro

Radiator bij het raam, met dubbelglas

25 m3 per m2 folie

20 euro

Radiator bij het raam, met enkel glas

50 m3 per m2 folie

40 euro

Radiatorfolie kopen

Beste koop Radiatorfolie
1. Ecosavers Radiatorfolie

Beste prijs / kwaliteit
2. Philips PowerPro Compact FC9330/09

Beste Goedkope Radiatorfolie
3. Radiatorfolie Isolatie 50x400 CM

Beste radiatorfolie met magneten
4. Radiatorfolie inclusief 12 magneten

Beste radiatorfolie 
5. Simple Fix Radiatorfolie


Radiatorfolie aanbrengen

Wij hopen dat je nu net zo enthousiast bent als ons over het gebruik van deze speciale radiatorfolie. Echter is dan natuurlijk nog wel de vraag hoe je dit moet plaatsen, grote kans dat je dit nog niet weet.

Maar geen nood! Onderstaand hebben wij overzichtelijk in een stappenplan neergezet hoe jij de radiatorfolie het beste en makkelijkste kan aanbrengen in je huis. Dat bespaart je direct een hoop moeite, en kan je zo snel mogelijk beginnen met besparen!

Stappenplan Radiatorfolie aanbrengen

  1. Meet op hoe groot de radiator is die je wil voorzien van de radiatorfolie
  2. Knip de folie met een gewone huishoudschaar op de opgemeten lengte van de radiator
  3. Reken 10 centimeter minder dan de lengte en de breedte van de radiator
  4. Ga je de folie aan de radiator bevestigen? Breng dan de meegeleverde magneetstrips ook aan
  5. Ga je de folie aan de muur bevestigen? Breng dan dubbelzijdige tape aan. Let hierbij wel op dat je dubbelzijdige tape aanschaft die bestand is tegen hoge temperaturen
  6. Laat de radiatorfolie achter de radiator zakken en druk hem vast op de gewenste plek

Je brengt de folie dus aan op de achterkant van de radiator. En voor je het weet heb je dan een isolatiefolie verwarming! Zulke radiatorfolie blijft meestal ook lange tijd goed. Het is handig om eens in de zoveel tijd te checken of het nog goed bevestigd zit en niet loslaat.

Liever een video? Via onderstaand stappenplan zie je direct hoe je je verwarming kunt isoleren met radiatorfolie.


Nu Besparen op Energie?

Via onze vergelijker bespaar je gelijk tot wel
€ 200,- per jaar op je energierekening! 

Welke Radiatorfolie soorten zijn er?

Tot slot zullen wij, zoals beloofd, nog ingaan op de verschillende soorten radiatorfolie. Er zijn simpel gezegd twee soorten radiatorfolie te onderscheiden. Hierbij vermindert de eerste soort, de standaard radiatorfolie, de warmtestraling tot maar liefst 75%.

Echter is er ook een tweede soort: speciale hr- radiatorfolie. Deze doet het een stuk beter, en vermindert de warmtestraling tot wel 95%! Dit is natuurlijk wel iets duurder dan de standaard optie. 

De manier van aanbrengen is hierbij ook zeer belangrijk. Hierbij zijn twee opties: het folie aanbrengen achter de verwarming aan de muur óf de folie direct aan de achterkant van de radiator zelf vastzetten. De laatste optie gaat met behulp van handige magneetjes. 

Over het algemeen wordt er gekozen voor de laatste optie, omdat je dan de folie ook niet direct kan zien. Bij de eerste optie is dat vaak (helaas) wel het geval. De hr- radiatorfolie is ook de meest effectieve folie soort. 

Wanneer je de folie hebt aangebracht zul je het effect ook direct zelf kunnen voelen. Wanneer je met je hand bij de radiator in de buurt komt (niet aanraken) merk je dat dit lekker warm zal zijn. De ruimte verliest minder warmte en blijft langer op temperatuur.

Radiatorfolie met dubbelzijdig tape

Deze soort radiatorfolie moet worden aangebracht aan de muur. Hierbij bevestig je de folie met behulp van dubbelzijdig tape. De warmtestraling wordt dan verminderd tot 75%.

Radiatorfolie met magneettape

Deze soort radiatorfolie moet worden aangebracht aan de radiator zelf. Hierbij bevestig je de folie met behulp van speciale magneetjes. De warmtestraling wordt dan verminderd tot 95%.


Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>