fbpx

Waterbesparende regendouche kopen? Alles wat je moet weten!

Geschreven door: Anouk
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Energie
 • /
 • Waterbesparende regendouche kopen? Alles wat je moet weten!

Waterbesparende  regendouche - Vroeger wilden we allemaal super graag volwassen worden. Leuk, al die verantwoordelijkheid. Echter merk je als je ouder wordt dat het water uit de kraan, de warme kachel en een lekkere lange douche allemaal geld kosten.

En dan ook niet een beetje. Helaas is dat de harde realiteit van volwassen worden. Gas, water en licht is niet goedkoop. En de verwachting is ook dat de prijs de komende jaren juist gaat stijgen in plaats van dalen.

Dat is natuurlijk geen goed nieuws. Van al dat extra geld kan je namelijk ook andere leuke dingen doen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel vernuftige manieren om geld te kunnen besparen. 

Een goed voorbeeld daarvan is de zuinige regendouche! Met deze douche kan je geld besparen op de energie- en waterrekening, en doe je ook nog eens iets goeds voor het milieu. Een heuse win- win situatie te noemen dus. 

In dit artikel gaan wij je alles vertellen over een zuinige regendouche. Zo vertellen we je wat dit precies is, hoe het werkt en hoeveel je ermee kan besparen. Tevens vertellen we je wat de voordelen zijn en gaan we een aantal mythes over de waterbesparende regendouche weerleggen.


Wat is een waterbesparende regendouche?

Allereerst beginnen we bij wat een waterbesparende regendouche nou is. Plat gezegd is dit een douche waarmee je minder water verbruikt tijdens het douchen. Door het speciale ontwerp geniet je van hetzelfde comfort maar dan met minder water.


Er wordt in de douchekop lucht gebruikt bij het water. Door de druk die op het water komt te staan wordt de straal wijder. Echter met minder water. Voor jou verandert er dan dus niks, maar wel op je energierekening.


Bij gewone regendouches wordt ontzettend veel water verbruikt dat allemaal opgewarmd moet worden. Dat kost je onnodig extra geld en daarnaast zorgt het ook voor prijzige aanpassingen aan je cv- ketel en badkamer.


De zuinige regendouche is daarnaast vrij betaalbaar en ook makkelijk zelf te installeren. Hierdoor bespaar je dus ook direct geld op installatiekosten. En het is natuurlijk hartstikke duurzaam. Minder energieverbruik = minder CO2 uitstoot. En daar wordt onze moeder natuur heel erg blij van. 


Hoeveel kun je per jaar besparen met een waterbesparende regendouche?

Heel mooi zo’n douche. Maar hoeveel bespaart een goede waterbesparende regendouche nou precies? Dat is natuurlijk niet geheel onbelangrijk. Hierbij gaan we werken met getallen op jaarbasis. Let wel: dit zijn gemiddelden. Dat verschilt maar net per situatie en hoeveel je er voor over hebt. In jouw persoonlijke situatie kan dit dus hoger of lager uitvallen.

Een normale douchekop laat gemiddeld 10 liter per minuut door. Omdat een regendouche natuurlijk veel meer water gebruikt ligt dit veel hoger. Gemiddeld gebruikt een regendouche zo’n 20 liter per minuut. Dat is echt ongelooflijk veel.

Bij een waterbesparende regendouche verbruik je maximaal 7 tot 8 liter water per minuut. Dat is dus minder dan de helft dan bij een normale regendouche! Per persoon bespaar je dan gemiddeld 10.000 liter warm water per jaar en 70 m3 gas.

Even een klein rekensommetje: dat is dan 60 euro per jaar per persoon. Wanneer je een huishouden hebt met bijvoorbeeld vier personen kan je dus tot wel 240 euro per jaar besparen. Dat is niet niks natuurlijk!


Hoe werkt een waterbesparende regendouche?

Een goede waterbesparende regendouche kan dus zorgen dat jij aardig wat bespaart op de kosten van water. Maar hoe werkt zo’n waterbesparende douche nou precies? Wij hebben hier al kort iets over verteld, maar zullen dit nu iets uitgebreider toelichten.

De douchekop van de waterbesparende regendouche heeft een speciaal design. Hierdoor wordt het water vermengd met lucht dat onder druk staat. Als gevolg van de druk zet de lucht uit. Dit gebeurt op het moment dat de waterstraal de sproeier uitkomt.

Door deze druk wordt de watersnelheid verhoogd en krijg je een bredere douchestraal. Dit geeft jou als consument zijnde meer comfort tijdens het douchen en tevens ook een betere reiniging wanneer je shampoo uitspoelt.

De weerstand is bij een goede waterbesparende douchekop ook vele malen hoger dan bij een reguliere douchekop. Dit omdat er een grotere druk op de slang komt te staan. het is dus wel belangrijk dat de slang ook daadwerkelijk tegen deze druk kan: tussen de 300 en 500 kPa.

Jij merkt hier dus helemaal niets van en kan net zo comfortabel douchen als normaal. Door de vermenging met lucht verspil je echter wel veel minder water. Goed voor jou, de portemonnee en ook voor het milieu dus.


Voordelen van een zuinige regendouche

Ondertussen zijn we alweer aangekomen bij de voordelen van een zuinige regendouche. Wat zijn deze nou precies?We hebben de meeste al in dit artikel genoemd. 

Echter begrijpen wij goed dat het ook prettig is om dit snel en overzichtelijk te kunnen lezen. Daarom hebben wij onderstaand alle voordelen keurig op een rijtje gezet voor je!

Voordelen

 • Redelijk goedkoop. Een waterbesparende regendouche is niet veel duurder dan een normale regendouche. Hierdoor heb je de kosten van aanschaf binnen no- time terugverdiend
 • Je kan zo’n waterbesparende regendouche vrij gemakkelijk zelf installeren. Hierdoor ben je geen kosten kwijt aan eventuele installatie door een betrokken bedrijf
 • De waterbesparende regendouche is beter voor het milieu. Door een zuinige regendouche te gebruiken verbruik je minder energie. Hoe minder energie, hoe minder CO2. En dat is alleen maar beter voor het milieu
 • Je bespaart veel geld. Je kan een aardig bedrag besparen door gebruik te maken van een waterbesparende regendouche
 • Je doucht met net zoveel comfort. Daarnaast wordt het uitspoelen van bijvoorbeeld shampoo of een haarmasker veel makkelijker

Genoeg voordelen dus. Een waterbesparende douchekop is het geld dubbel en dwars waard als je het ons vraagt!


Mythes over de waterbesparende douchekop

Niet alles wat je op het internet leest is waar helaas. Je moet het zo zien: iedereen met een computer kan in principe een webpagina beginnen. Ook al weet je ergens niks van, je kan het op het internet zetten en mensen lezen het zeer waarschijnlijk ook nog.

Hierdoor krijg je soms valse informatie wat ervoor zorgt dat je in de war kan raken. Wat klopt nou, en wat niet? Omdat wij dit zelf erg goed begrijpen en dit ook vaak genoeg hebben meegemaakt willen wij een aantal mythes over de waterbesparende regendouche uit de weg gaan.

Zo krijg jij een helder beeld van de situatie en weet je precies waar je aan toe bent. Misschien neemt het ook direct je twijfels weg en weet je wat je wil. Alleen maar fijn, toch?

Mythe 1: ‘’Een waterbesparende regendouche verbruikt amper minder water dan een normale regendouche’’

Dit is dus absoluut niet het geval. Sterker nog, met een waterbesparende regendouche verbruik je slechts 7-8 liter per minuut. Bij een reguliere regendouche loopt dit al gauw op tot 20 liter per minuut.

Dat is natuurlijk ontzettend veel: wanneer je dan 8 minuten doucht (gemiddelde douchetijd van een Nederlander) verbruik je 160 liter water! Dat tikt behoorlijk aan op de vaste lasten, zeker wanneer je huishouden bestaat uit meerdere mensen/ pubers die graag een halfuur onder de douche staan.

Mythe 2: ‘’Een waterbesparende regendouche zorgt ervoor dat je veel minder warm en fijn kan douchen. Ook wordt de straal kleiner.’’

Ook dit is dus absoluut niet het geval. Wanneer je een waterbesparende regendouche gebruikt komt er meer lucht bij het water dat uit de douchekop komt. Deze lucht staat onder druk, wat er juist voor zorgt dat de straal breder wordt.

Hierdoor kan jij een stuk comfortabeler douchen. Daarnaast kan je dan jezelf ook beter reinigen en zal shampoo of een haarmasker bijvoorbeeld veel beter uit je haar gespoeld worden. En minder warm is het natuurlijk ook niet, de temperatuur blijft namelijk gewoon hetzelfde.

Mythe 3: ‘’Een waterbesparende regendouche is heel erg duur’’

En dan de laatste mythe. Ook dit is natuurlijk niet waar. Een waterbesparende regendouche verschilt in prijs amper van een normale regendouche. Dit komt onder andere doordat er al veel aanbieders zijn van een waterbesparende regendouche en de vraag ook redelijk groot is.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je duurder uit bent. Ook kan je op vergelijkingswebsites veel verschillende zuinige regendouches met elkaar vergelijken qua prijs. Hierdoor weet je zeker dat je het voordeligste uit bent.


Veelgestelde vragen over waterbesparende regendouche

Wat doet een waterbesparende regendouche?

Bij een waterbesparende regendouche wordt er lucht gemengd met het water dat uit de kop komt. De lucht wordt onder druk gezet, waardoor je nog dezelfde straal en comfort behoudt. Echter gebruik je dan dus minder water en ben je voordeliger uit.

Hoe weet ik of ik een waterbesparende regendouche heb?

Dit kan je heel makkelijk zelf uitvogelen. Dit doe je als volgt: zet een emmer onder de douchekop. Zet een timer van één minuut en laat de douche gedurende deze minuut aan met de straal gericht in de emmer. Als er na een minuut meer dan 7 liter water in de emmer zit heb je géén waterbesparende regendouche.

Hoeveel liter gebruikt een waterbesparende regendouche?

Een waterbesparende regendouche gebruikt gemiddeld niet meer dan 8 liter per minuut. Dat is meer dan de helft minder als bij een normale regendouche!


Over de auteur Anouk

Mijn naam is Anouk en sinds een tijdje ben ik een van de schrijvers op BespaarGelijk.nl. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van besparen een ware kunst heb gemaakt. Dagelijks ben ik op zoek naar nieuwe manieren om extra te kunnen besparen. Ook vind ik het leuk om in huis te klussen en heb ik een bouwkundige achtergrond. Dankzij BespaarGelijk kan ik mijn kennis en tips delen met een grote publiek!


Vragen over een van mijn artikelen? Via deze pagina kun je contact met mij opnemen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>